De eerste stap

Misschien is modelvliegen al een jarenlange wens. Maar hoe pak je dat aan? Kan ik het wel? En wat heb ik nodig? Doe ik geen onbesuisde uitgaven? Of toch nog maar even aanzien?

Of je wilt je vroegere modelvlieghobby weer oppakken? Met elk echt vliegtuig dat je hoort en ziet bekruipt je dat gevoel weer: hoe zou het zijn om weer zelf een modelvliegtuig te hebben en te besturen? En misschien wel weer zelf bouwen? Wat heeft je dat vroeger toch veel plezier bezorgd. Maar kan ik het nog wel?

Of is je interesse gewekt om goed te leren vliegen met een helikopter of een drone? En dan niet om alleen te vliegen met behulp van GPS, maar het zelf te leren vliegen met dergelijke modellen zonder GPS ondersteuning.

Laten we maar met de deur in huis vallen: in principe is modelvliegen voor iedereen te leren. De één doet er misschien wat langer over dan een ander, maar oefening baart kunst. Aan de andere kant, u moet het ook niet onderschatten.

Bij het modelvliegen gaat het niet om kinderspeelgoed. Landelijk maar ook op Europees niveau komen er steeds meer regels om de veiligheid te bevorderen. Daarom leiden wij met onze enthousiaste en ervaren instructeurs binnen de RCMA ook op voor brevetten, afgegeven door de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart.

Om die reden willen wij u met nadruk afraden om zelf te gaan experimenteren. Dit kan onnodig gevaar opleveren voor je zelf en anderen. En soms kost het diverse modellen voordat je een beetje zelf kunt vliegen. Op veel plaatsen mag men trouwens ook niet “wildvliegen”. Vraag je in dat verband ook af hoe het met je wettelijke aansprakelijkheid zit. En of je verzekering eventuele schade wel dekt. Dan is het aansluiten bij een professionele modelvliegclub met een eigen veld, zoals de RCMA, in vele opzichten wel een veilige keus.

Voor de modellen die bij ons mogen vliegen zie onder “Wat vliegt bij ons?”. Maar waar je ook voor kiest, er zijn in onze club voldoende ter zake kundige en ervaren instructeurs die je wegwijs maken en je helpen om een goede modelvlieger te worden.

Maar eerst wil je een model kopen. Of zelf wel bouwen misschien. Laat je echter wel informeren door mensen uit de praktijk. Modelbouwfirma’s hebben ook veel kennis van zaken maar het verdient aanbeveling je vooraf door gebruikers te laten informeren over de voors en tegens van de verschillende modellen, zenders, ontvangers en dergelijke. Dit geldt overigens voor alle typen modelvliegtuigen, helicopters en drones.

Het is niet verstandig om bij een vleugelmodel meteen met een heel dure, prachtig uitziende kist, zoals een schaalmodel, te beginnen. Begin met een simpele trainer met een spanwijdte vanaf plm. 1,20 m. Een zogenaamde hoogdekker (zie foto hierboven) is ten zeerste aan te bevelen door een grote zelf stabiliteit.

Een dergelijk model kan zelf gebouwd worden met behulp van balsa en andere materialen. Vaak vraagt dit wel de benodigde kennis en begeleiding. Ook kunt u een zogenaamd ARF model kopen. ARF staat voor Almost Ready to Fly, met andere woorden het model is vrij eenvoudig en snel in elkaar te zetten. Tenslotte kunt u ook kiezen voor een model gemaakt van een soort piepschuim. Wat het ook wordt, laat je eerst bij onze club adviseren.

Op de maandagavonden van 1 april tot en met 30 september wordt op ons vliegveld les gegeven in het vliegen met helikopters en drones. Op de dinsdagavonden in diezelfde periode geven wij instructies in vleugelmodellen. Je bent van harte welkom om dan eens te komen kijken en om de sfeer te proeven. Het zijn ook heel geschikte momenten om informatie en advies te vragen.

Maar weet je nu na het lezen van het bovenstaande genoeg om het modelvliegen (weer) op te pakken? Ons antwoord is: waarschijnlijk niet!
Daarom hebben wij een zeer aantrekkelijke startpunt voor elke nieuwe en herintredende vlieger. Of voor iemand die voorlopig alleen maar informatie wil hebben. Nieuwe leden krijgen namelijk standaard een introductiegesprek met onze Coördinator Instructie en Veiligheid.

Deze functionaris heeft veel kennis van de modelvliegsport in het algemeen, ook van de (inter-)nationale en clubvoorschriften maar vooral ook veel van toestellen, zenders en andere zaken op gebied van elektronica en dergelijke. Daarnaast is hij ook nog eens zeer enthousiast en hij kan adviseren over de voorlopige dan wel definitieve uitgaven om weloverwogen met de modelvliegsport te beginnen.

Wilt je graag informatie voordat je besluit om al dan niet lid te worden? Geen probleem, geef via het contactformulier even aan dat je graag een informatief gesprek wilt hebben en we nodigen je graag uit.

 

E-mailen
Map
Info