De eerste stap

Misschien is het voor u al een jarenlange wens: te gaan modelvliegen. Maar hoe pak je dat aan? Kan ik het wel? En wat heb ik nodig? Doe ik geen onbesuisde uitgaven? Of toch nog maar even aanzien?

Of wilt u uw vroegere modelvlieghobby weer oppakken? Met elk echt vliegtuig dat u hoort en ziet bekruipt u dat gevoel weer: zelf een modelvliegtuig te hebben en te besturen? En misschien wel weer zelf bouwen? Wat heeft het u vroeger toch veel plezier bezorgd. Maar kan ik het nog wel?

Of is uw interesse gewekt om goed te leren vliegen met een helicopter of een drone? En dan niet om alleen te vliegen op basis van GPS, maar ook om echt te leren vliegen met dergelijke tot de verbeelding sprekende modellen met de GPS ondersteuning uitgeschakeld.

Laten we maar met de deur in huis vallen: in principe is modelvliegen voor iedereen te leren. De één doet er misschien wat langer over dan een ander, maar oefening baart kunst. Aan de andere kant, u moet het ook niet onderschatten. Bij het modelvliegen gaat het niet om kinderspeelgoed. Landelijk maar ook op Europees niveau komen er steeds meer regels om de veiligheid te bevorderen. Daarom leiden wij met onze enthousiaste en ervaren instructeurs binnen de RCMA ook op voor brevetten, afgegeven door de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart. Om die reden willen wij u met nadruk afraden om zelf te gaan experimenteren. Dit kan onnodig gevaar opleveren voor uzelf en uw omgeving. En soms kost het diverse modellen voordat u een beetje zelf kunt vliegen. Op veel plaatsen mag men trouwens ook niet “wildvliegen”. Vraagt u zich in dat geval ook af hoe uw aansprakelijkheid ligt. En of uw verzekering eventuele schade wel dekt. Dan is het aansluiten bij een professionele modelvliegclub met een eigen veld, zoals de RCMA, een goede keus. Wij komen daar later op terug.

Voor de modellen die bij ons mogen vliegen zie onder “Wat vliegt bij ons?”. Maar waar u ook voor kiest, er zijn in onze club voldoende terzake kundige en ervaren instructeurs die u wegwijs helpen om een goede modelvlieger te worden.

Maar eerst wilt u een model kopen. Of zelf wel bouwen misschien. Laat u echter wel informeren door mensen uit de praktijk. Modelbouwfirma’s hebben ook veel kennis van zaken maar het verdient aanbeveling u vooraf door gebruikers te laten informeren over de voors en tegens van de verschillende modellen, zenders, ontvangers en dergelijke. Dit geldt overigens voor alle typen modelvliegtuigen, helicopters en drones. Het is niet verstandig om bij een vleugelmodel meteen met een heel dure, prachtig uitziende kist, zoals een schaalmodel, te beginnen. Begin met een simpele trainer met een spanwijdte vanaf plm. 1,20 m. Een hoogdekker is ten zeerste aan te bevelen voor een grote zelfstabiliteit. Een dergelijk model kan zelf gebouwd worden met behulp van balsa en andere materialen. Vaak vraagt dit wel de benodigde kennis en begeleiding. Ook kunt u een zgn. ARF kopen; dat betekent Almost Ready to Fly, m.a.w. het model is vrij eenvoudig en snel in elkaar te zetten. Tenslotte kunt u ook kiezen voor een model gemaakt van een soort piepschuim. Laat u zich bij onze club adviseren.

Op de maandagavonden van 1 april tot en met 30 september wordt op ons vliegveld les gegeven in het vliegen met helicopters en drones. Op de dinsdagavonden in diezelfde periode geven wij instructies in vleugelmodellen. U bent van harte welkom om dan eens te komen kijken en om sfeer te proeven maar zeker ook om informatie te vragen.
Maar weet u na het lezen van het bovenstaande genoeg om het modelvliegen (weer) op te pakken? Wij zullen u het antwoord al geven: nee! Daarom hebben wij een zeer aantrekkelijke startpunt voor elke nieuwe en herintredende vlieger. Of voor iemand die voorlopig alleen maar informatie wil hebben. Nieuwe leden krijgen n.l. standaard een introductiegesprek met onze Coördinator Instructie en Veiligheid. Deze functionaris heeft veel kennis van de modelvliegsport in het algemeen, ook van de (inter-)nationale en clubvoorschriften maar vooral ook veel van toestellen, zenders en andere zaken op gebied van electronica e.d. Daarnaast is hij ook nog eens zeer enthousiast en hij kan u ongetwijfeld adviseren over de voorlopige dan wel definitieve uitgaven om weloverwogen met de modelvliegsport te beginnen. Wilt u graag informatie voordat u besluit om al dan niet lid te worden? Geen probleem, geeft u via het contactformulier even aan dat u graag een informatief gesprek wilt hebben en we nodigen u graag uit.

 

E-mailen
Map
Info