Bouwen

Vroeger werden alle modelvliegtuigen zelf gebouwd. Vrijwel altijd hoofdzakelijk van hout: naast het lichte balsa hout ook met vuren en triplex. Vaak was je maanden bezig om een model te bouwen. Je kocht een tekening van de KNVvL, afd. Modelvliegsport of uit de Engelse Aeromodeller-serie en je bouwde je eigen model. En dat kon nog echt vliegen ook.

Tegenwoordig is zelfbouw ver in de minderheid. Het zijn hoofdzakelijk vliegers die met zelfbouw opgegroeid zijn die hun eigen modellen nog bouwen. En dat vaak net zo mooi (of zelfs mooier) vinden dan het eigenlijke vliegen zelf. Veelal bouwen zij vanaf een tekening, maar sommigen ontwerpen hun modellen ook zelf.

In de huidige tijd echter hebben (of nemen) velen niet de tijd om zelf te bouwen. Vooral niet vanuit een grote stapel balsa-plankjes, vuren latjes en houtlijm. Voor een deel van hen zijn er talloze (bouw-)kits op de markt, van de mooiste modellen.

Weer anderen hebben nog minder tijd (of zin) om te bouwen. Vanwege b.v. werk of andere hobby’s, klussen in en om huis, allerlei verplichtingen op maatschappelijk gebied of in verenigingsverband. Voor hen zijn er de modellen die in een paar uur in elkaar te zetten zijn, b.v. de ARF’s (Almost Ready to Fly). En voor diegenen die helemaal geen tijd of zin om te bouwen hebben zijn er de RTF’s (Ready To Fly). Hier volstaat men vaak met het monteren van de vleugel aan de romp en misschien nog enkele andere handelingen.
Maar wat voor bouwer je ook bent, het resultaat is altijd dat je een modelvliegtuig hebt die je veel plezier kan bezorgen.

E-mailen
Map
Info